Harmonie Sint Martinus is opgericht in 1945.

De harmonie heeft altijd meegedaan aan de dorpse tradities in Oud Zevenaar en omstreken. Op die manier zijn wij al jaren verbonden met de activiteiten van schutterij Sint Anna, zoals de kermis en schuttersfeest.

Daarnaast hebben we altijd muzikale uitdagingen gezocht, via concert optredens en concoursen. Onder leiding van (toenmalig dirigent) Gerrit Schierboom heeft de harmonie in de jaren 70 – 80 een belangrijke muzikale ontwikkeling doorgemaakt. Tijdens de concoursen hebben wij meerdere promoties gemaakt, waardoor de harmonie uiteindelijk zelfs naar de categorie “Uitmuntendheid” was opgestoomd. Tegelijkertijd kwam er meer aandacht voor de muzikale ontwikkeling van de jeugd via opleiding aan de Liemerse Muziekschool.

Vanaf de jaren 90 hebben we een nieuwe uitdaging gezocht, dit keer in grootschalige muzikale evenementen. Zo deed Martinus een geslaagde recordpoging ‘onafgebroken’ muziek maken, met als resultaat een vermelding op in het World Guinness Book of records. In 2005 vierde Sint Martinus haar 60 jarig jubileum met  een groot, spetterend evenement georganiseerd m.m.v. De Retteketet Showband en Rowwen Hèze. Met ruim 1200 bezoekers, was dit een gigantisch feest in sporthal Lentemorgen te Zevenaar waar we nog steeds met een glimlacht naar terugdenken.

Van 2006 tot 2016 werden mooie concerten en evenementen georganiseerd onder leiding van Gerben van Lochem. Hoogtepunten waren: In 2010 het 65 jarig jubileum wensconcert met medewerking van Adje, in 2012  het muziekconcours in de Schalm in Veldhoven (1e prijs behaald met 80,42 punten in derde divisie), en in 2014 Martinus Big Band en Friends. In 2015 werd het 70 jarige jubileum gevierd met Martinus Maximus. Een uniek openlucht live spektakel in het park van Oud Zevenaar waarbij orkestmuziek is gecombineerd met DJ muziek. Met medewerking van vele lokale artiesten en DJ Domien Verschuuren hebben wij een prachtig optreden neer kunnen zetten.

Sinds 2016 staat de harmonie onder leiding van dirigent Willeke de Laak. Onder haar leiding ontwikkelt Martinus zich verder en als bewijs daarvan werd in 2017 op het concours in Zutphen weer een 1e prijs behaald. Ook hebben we heel succesvol meerdere edities van de TOP2000 neergezet. Prachtige muzikale avonden met tal van artiesten en altijd een volle zaal. In 2018 hebben wij een nieuwe stijl uitgeprobeerd, met echte jazz tijdens het Spring ‘n Swing concert, met op de achtergrond de Martinuskerk. Deze locatie was zo succesvol dat wij in 2019 weer terugkeerde, met onze eigen muziekanten in het zonnetje tijdens het Go Solo concert.

Ook in de Coronatijd hebben wij als vereniging niet stil gezeten. Dankzij online repetities hebben wij digitaal op kunnen treden bij BuitenBlik, en ons 75 jarig jubileum gevierd met onze bloedeigen Martinus Magazine. Ook hebben wij dit jaar weer meegedaan aan de TOP2000 traditie, dit keer met heuze videoclips! Meer hiervan is te zien op onze Facebook pagina, en op ons Youtube kanaal.